Image Map
Teraz jest Pn sie 10, 2020 9:24 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 29, 2008 11:53 pm 
Pytanie kieruje z mysla o Krowie, ale moze ktos jeszzce cos wie.

Licencje, licencje, ale....

Ostatnio dlubalem w lampach. Ze zdumieniem odkrylem, ze wylaczniki do swiatla oidcinaja zero, nie faze. W PL tak sie nie robilo, a o ile pamietam, nie bylo tez wolno tak robic. W OZ tak mam zrobione - czy to jest australijski standard? Lampy sa "fabryczne" a budynek jeszcze ma gwarancje, moze powinienem to zareklamowac?

Podlaczyli mi klime, instrukcja mowi, ze zasilanie musi wystarczac na min. 25A. Polozyli przewod 2.5mm2 i wlozyli bezpiecznik C20. Pokazalem naklejke na klimie, wymienili bezpiecznik na C25, ale kabel zostal. IMHO powinien byc 4mm2, ale moze sie myle?


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 30, 2008 12:25 am 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): Pn lip 23, 2007 6:22 pm
Posty: 192
Lokalizacja: UK
Poznalem w Sydney inzyniera elektronika Rosjanina, ktory musial sie wziac za elektryke bo pracy w elektronice znalezc nie mogl, i co mi mowil o elektryce, ze wypatrzyl tu jakies pomysly, ktore ponad 20 lat temu wycofano w ZSRR bo byly zawodne, i kosztowne, nie wiem co to dokladnie bylo, ale ow Rosjanin byl mocno poziomem elektryki australjskiej zaskoczony, ze "wbrew rozsadkowi i zasadom bhp" wiec sie Ziutek nie dziw, tak w Oz jest. Przewod bedzie sie rozgrzewal, moze sie stopi, ale tak juz jest, jak przewod wytrzyma tzn. ze nie trzeba grubszego i kazdy elektryk tutejszy to powie, tylko, ze to sie czesto nie zgadza z zasadami elektryki europejskiej. Prad niby ten sam ale zasady inne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 30, 2008 5:53 am 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): So sty 31, 2004 9:22 pm
Posty: 962
Ziutek

Z tego co wiem to Active ma byc switched a nie neutral. Sa instalacje gdzie wymagane jest switching of both Active and Neutral.

2.5 mm sq to troche malo jesli minimum rating of the circuit ma byc 25 A.

2.5 mm zaleznie od zastosowania ma current carrying capacity of ok 27 A. Pomijajac nawet voltage drop zwiazany z dlugoscia i derating zwiazany z rodzajem instalacji, wydaje sie za maly. Fuse powinna byc mniejsza nic total current carrying capacity of the circuit i odpowiednio wieksza niz max normal current draw.

Powinni byli zainstalowac 4mm sq.


Disclaimer:

Powyzsze jest napisane bez zadnej odpowiedzialnosci za prawidlowosc i zgodnosc z przepisami. Instalacje elektryczne w Australii musza byc wykonywane tylko przez elektrykow z licencja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 30, 2008 11:19 pm 
WALLABY - czasem cos napisze

Dołączył(a): N mar 02, 2008 7:31 am
Posty: 29
Lokalizacja: adelaide
tak troche w zwiazku-ale tez z innej beczki..;)
wyszukalem gdzies,ze napiecie w oz jest takie jak w polsce 220-230v, a czy wtyczki polskie tez sa takie jak w w australii?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 30, 2008 11:22 pm 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): So sty 31, 2004 9:22 pm
Posty: 962
Zabiore glos w obronie elektryki australijskiej :)

Nie nalezy moim zdaniem uogolniac i wyciagac wnioskow na podstawie tego co mozna znalezc tutaj najstarsze.

W Australii jest sporo starych domow (120 lat i starszych) gdzie czasami mozna znalezc oryginalne czesci instalacji sa to jednak wyjatki. Regulacje roznia sie odrobine miedzy stanami, ale generalnie wszystko zmierza w strone standartow IEC.

Wydaje mi sie ze odnosnie automatyki i elektryki przesylowej jak i nowych instalacji Australia stoi stosunkowo dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 31, 2008 2:17 am 
Krowa z karabinem napisał(a):

Disclaimer:

Powyzsze jest napisane bez zadnej odpowiedzialnosci za prawidlowosc i zgodnosc z przepisami. Instalacje elektryczne w Australii musza byc wykonywane tylko przez elektrykow z licencja.


Krowa, a gdzie ja moge te przepisy poczytac?


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 31, 2008 2:32 pm 
WALLABY - czasem cos napisze

Dołączył(a): N mar 02, 2008 7:31 am
Posty: 29
Lokalizacja: adelaide
czy wtyczki od sprzetow el. sa takie same jak w polsce? :?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 01, 2009 12:03 pm 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): So sty 31, 2004 9:22 pm
Posty: 962
Ziutek

Podstawowym zrodelm regulacji elektryki w Oz sa Wiring Rules
AS/NZS 3000

jesli chcesz mozesz kupic kopie w Standards Australia przez internet, alebo zamowic z bibloteki.

http://infostore.saiglobal.com/store/De ... 8112015227

Edukacja elektrykow opiera sie na tym standardzie. Instyucje stanowe takj jak EnergySafe Victoria (kiedys zwana Office of Chief Electrical Inspector) czy Department of Fair Trading w NSW wymyslaja rozne stanowe regulacje w oparciu o ten standard wlasnie.

Jinx

Napiecie elektryczne w Au zawsze bylo 240V ale w roku 2000 zdecydowano sie je zharmonizowac z reszta swiata i ustalono ze 230 V bedzie standartowym napieciem w Au z dopuszczalna tolerancja od +10 % do -6% . Wiec dalej jest 240 w gniazdkach.

Ksztalt wtyczki znajdziesz przez google


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 01, 2009 2:05 pm 
WALLABY - czasem cos napisze

Dołączył(a): N mar 02, 2008 7:31 am
Posty: 29
Lokalizacja: adelaide
dzieki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 02, 2009 7:00 am 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): Pn kwi 07, 2008 12:23 pm
Posty: 82
Lokalizacja: Oz/USA
wtyczki maja bolce plaskie, polozone skosnie do siebie

Ziutek

Teoretycznie mozesz tego kabla uzywac, bo max. dopuszczalne obciazenie jest 10A na 1 mm2 przewodu, ale sa warunki, przewod musi byc z dobrej miedzi, i chlodzony dobrze, czyli zawieszony w powietrzu przy niezmiennej temp. 25 stopni, czyli w praktyce mozna zgadywac ze to powinno byc jakies 6-7A na 1 mm2. Zobacz czy sie przewod grzeje, a jak izolacja topi to zglos to do instalatora.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: DORADZCIE
PostNapisane: Wt lip 10, 2012 11:23 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): So gru 12, 2009 10:49 pm
Posty: 7
Szanowni użytkownicy forum-doradzcie

Jestem absolwentem studiów inżynierskich wydziału elektrycznego PW w Polsce, lecz nigdy nie zajmowałem się elektryką (z zawodu jestem elektronikiem-GSM, NOKIA, HTC).Od 6 lat mieszkam w UK i ze względu, iz aplikuję o wizę do AU zacząłem poważnie myśleć o elektryce, poszedłem na kurs ale tu jest inaczej inż w PL( uprawnienia SEP 1KV-pozwalały na pracę wszędzie do tego napięcia) w UK na każdy róch trzeba mieć przysłowiowy papier, a kursy nie są tanie.Robę w tej chwili city&guilds 2357 level 3 NVQ i 17 edycję i jeszcze przed wyjazdem chciałbym zrobić NVQ level 4 i zająć się na poważnie energią odnawialną.Bardzo proszę o informację czy te angielskie kursy jakoś przełożę na Australijskie kwalifikacje (tak abym nie wyrzucał kasy w przysłowiowe błoto-może ktoś z was miał doświadczenie elektryczne w UK).czy jest szansa iż w AU znajdę dobrą pracę w elektryce (no i jak czytam te tosty to tylko doświadczenie z AU, to znaczy iż tam elektryka rządzi się innymi prawami)zgaduję iż energia odnawialna jest tam popularna.no i ile na początek jest ealnie do zarobienia

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 27, 2012 2:49 pm 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Cz lip 15, 2010 1:26 pm
Posty: 71
Lokalizacja: Glogow, London, Perth
Krzychu
Jak chcesz jechac do Australii to daj se spokój z z kwalifikacjami w UK. Tu nic nie bedziesz mial uznane, zaczniesz od zera. Ja mialem calkiem niezly pakiet uprawnien w Pl, potem w UK, a po przyjezdzie tutaj nawet na apprentisa sie nie moglem zalapac. Bez jedynej swietej australijskiej licencji nikt ci nie pozwoli nawet kabla dotknac. Szybko zapisalem sie na kurs, zdalem egzaminy , dostalem papier i prace znalazlem po paru tygodniach.
Ostatnio zrobilem licencje na systemy solarne, design and install, zlapalem jeszcze lepszom robote, lepsze pieniadze. Za pare miesiecy robie licencje kontraktorskom i otwieram wlasny biznes.
Jest z tego niezla kasa, ale wszystkie papiery musisz robic tutaj, od zera.
Wiec daj se spokuj z C&G, tracisz czas i kase.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 27, 2012 3:00 pm 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Cz lip 15, 2010 1:26 pm
Posty: 71
Lokalizacja: Glogow, London, Perth
A co do tego kabla powyzej, to chyba troche dali ciala z tym 2.5, dlatego ratowali sie 20A breakerem. Zawsze nalezy wziac pod uwage derating factors, chlodzenie, bliskosc innych przewodów, spadek napiecia itp. dlatego nigdy nie wyjdzie moc znamionowa, zawsze pare do parunastu procent mniej, dlatego dla pewnosci producent zalecal 4mm. Pewnie bedzie to robic bez problemu, klima raczej rzadko chodzi na 100%, praktycznie nie widze tu problemu, ale teoretycznie troche nie za bardzo z przepisami.
Please nie polemizujcie, to tylko takie moje zdanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2012 6:49 pm 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): N wrz 12, 2004 10:51 am
Posty: 145
Lokalizacja: Polska
Cimek: jakie wykształcenie trzeba mieć żeby taką licencję na solary zrobić...chodzi mi o to czy każdy może ją wyrobić czy trzeba mieć jakiś konkretny rodzaj wykształcenia? Jakie warunki trzeba spełniać?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2012 3:46 am 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Cz lip 15, 2010 1:26 pm
Posty: 71
Lokalizacja: Glogow, London, Perth
Musisz byc electrykiem, robic w zawodzie, miec doswiadczenie i waznom licencje. Jak chcesz tylko installera to wystarczy, jak chcesz installer i design to musisz tez robic w jakiejs firmie i przyniesc zdjecia swoich robót. Reszte bedziesz zaliczal na kursie, jak zdasz dostaniesz provisionalke, musisz miec prace i zaczac wykonywac installacje, a potem sprawdzaja twoje roboty i jak uznaja to dostaniesz full accreditation.
Licenja electryczna jest niezlym wyzwaniem, ale jak juz ja dostaniesz to te inne pokrewne bazuja na niej, wtedy juz jest latwiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL