Image Map
Teraz jest So sie 15, 2020 12:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lip 12, 2012 9:09 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): Wt lip 10, 2012 11:44 pm
Posty: 2
Witam, co sądzicie o transporcie własnego dobytku do Australii?Szkoda przed wyjazdem na stale do tego kraju w Polsce wysprzedawać swoje rzeczy lub oddawać potrzebującym.Oczywiscie nie mam zamiaru ciagnąc za sobą krzeseł czy dywanów, ale z markowymi narzędziami czy urządzeniami rozstawać bym sie nie chciał.Ciekawi mnie czy to bedzie rentowne i jak wyglada taki proces.Dziekuję za każdą wypowiedz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 13, 2012 7:38 pm 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): N lis 21, 2004 3:40 am
Posty: 60
Lokalizacja: Sydney!
Czesc.
My prawdopodobnie wysyłamy kontener, w którym będzie jeszcze wolne miejsce (mamy rzeczy gdzieś na pół kontenera) z Warszawy do Sydney pod koniec lipca. Jeśli jesteś zainteresowany dzieleniem kontenera to daj znać. :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So lip 14, 2012 4:23 am 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Pn lis 06, 2006 8:03 pm
Posty: 43
bartolinir napisał(a):
Witam, co sądzicie o transporcie własnego dobytku do Australii?Szkoda przed wyjazdem na stale do tego kraju w Polsce wysprzedawać swoje rzeczy lub oddawać potrzebującym.Oczywiscie nie mam zamiaru ciagnąc za sobą krzeseł czy dywanów, ale z markowymi narzędziami czy urządzeniami rozstawać bym sie nie chciał.Ciekawi mnie czy to bedzie rentowne i jak wyglada taki proces.Dziekuję za każdą wypowiedz.


Hej,
Z własnego doświadczenia powiem, że jeśli nie masz dużo kasy na start i odkupienie wszystkiego to bierz wszystko co może ci się przydać. Ja zrobiłem skrzynię na palecie 1300x800x1500 i w sumie z kosztami w Australii wyszło mi ok 3,5 tyś złotych. Te 3,5 tysiaka to tylko koszt np. telewizora. Nie mówiąc o całej masie innch rzeczy które się tam zmieściły. Podobnie jak ty miałem sporo narzędzi które musiałem tu odkupić co nie było tanie.
Jakbym robił to jeszcze raz to zabrał bym WSZYSTKO!!!!!! i olałbym rady tych co mówili że się nie opłaca bo tu można odkupić. To prawda! ale jak masz dużo kasy! Wtedy weź ze sobą tylko karty kredytowe :)

Robiłem to przez firme HARTWIG GDYNIA. Minus taki że płynie ok 3 miesięcy.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr lip 18, 2012 9:24 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): Wt lip 10, 2012 11:44 pm
Posty: 2
Witam,dziękuje Wam za cenne informacje.Rzeczy do Australii planuje wysłać przed samym odlotem z Polski tj we wrzesniu.Zadowoliłaby mnie juz taka skrzynia sprzętu jakiej użył kolega "zak".Jednak mam sporo maszyn i urządzen, którymi zarabiam na chleb i licząc jeszcze meble z pewnoscia uzbierałby sie kontener.Ciekawią mnie opinie z pierwszej reki n/t :jak sie maja przepisy celne do przerzutu swoich rzeczy (maszyn i urządzen, RTV,AGD) tzn czy nie narzucą na mnie cła na moje własne rzeczy?Czy ubezpieczacie swoje przesyłki?Pytanie do "kukulka":pół kontenera to jaki gabaryt metrażowo wchodzi w grę? i podział kosztów?
Czas 3 miesiace w przypadku przerzutu masy cennego sprzętu w pełni rekompensuje jego oczekiwanie.Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 3:45 pm 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): Cz sty 12, 2006 2:37 am
Posty: 579
Lokalizacja: europa
masz zwolnienie z cla, jesli przyjezdzasz na stale. poszukaj info na stronie urzedu celnego


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 3:50 pm 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): Cz sty 12, 2006 2:37 am
Posty: 579
Lokalizacja: europa
tu wiecej info o cle

http://www.customs.gov.au/site/page5889.asp


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 19, 2012 11:10 pm 
WALLABY - czasem cos napisze

Dołączył(a): Pt lut 23, 2007 11:33 am
Posty: 30
Lokalizacja: QLD
Hej Kukulka. Ja bym chetnie co nie co dobytku wsadzil do tego kontenera w lipcu. Daj znac na labradorianie@gmail.com . Napisalem na priva jakis tydzien temu, ale administrator forum jest za leniwy, zeby ta wiadomosc zmoderowac i przepuscic :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 20, 2012 2:38 am 
RED KANGAROO - staly bywalec

Dołączył(a): N kwi 20, 2008 4:17 pm
Posty: 452
Lokalizacja: Perth
labradorianin, privy nie sa moderowane:), kukulka nie chce po prostu odpowiedziec:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 20, 2012 9:00 am 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): N lis 21, 2004 3:40 am
Posty: 60
Lokalizacja: Sydney!
loserek napisał(a):
labradorianin, privy nie sa moderowane:), kukulka nie chce po prostu odpowiedziec:)


Eee tam od razu nie chce odpowiedziec... Po prostu zapomnialam o sprawdzaniu privow :lol: :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL