Image Map
Teraz jest So sie 15, 2020 11:58 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Temat Elektryka
PostNapisane: Wt sie 07, 2012 10:01 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): So gru 12, 2009 10:49 pm
Posty: 7
Witam wszystki na forum

Bardzo proszę o kontakt na priva osoby które zdobywały czy też pracowały w zawodzie elektryka w Anglii a teraz pracują w tym zawodzie w AU.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 27, 2012 2:28 pm 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Cz lip 15, 2010 1:26 pm
Posty: 71
Lokalizacja: Glogow, London, Perth
Czesc Krzychu.
Moze pisze troche pózno, dawno nie zagladalem na forum, sorry.
Ja robie tu jako elektryk, a wczesniej robilem w tym samym zawodzie w UK. Co chcialbys wiedziec?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Witam
PostNapisane: Cz lis 15, 2012 1:15 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): Pt lis 09, 2012 7:11 pm
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Z racji tego, że kolega jeszcze nie odpisał, podepnę się pod temat :) Jak się dostałeś do Australii? Nauka czy Skilled Migration Visa? Musiałeś robić dodatkowe uprawnienia?
Myślałem o tym, żeby przyjechać i wyuczyć się na miejscu, w międzyczasie zdobyć jakieś doświadczenie, nawet robiąc półdarmo w ramach praktyk.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 16, 2012 12:10 am 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Cz lip 15, 2010 1:26 pm
Posty: 71
Lokalizacja: Glogow, London, Perth
Przyjechalem na skila i licencje robilem tutaj. Jak masz juz jakies papiery z innego kraju i uznasz je przez VETASSESS i pracujesz w zawodzie to tylko szybki kurs, dwa tygodnie i egzaminy. Jak nic nie masz to trwa to dluzej, nie wiem ile i jak tu edukacja wyglada, pewnie z rok moze dwa trzy, w zaleznosci jakie szkoly juz maz, ale tez jest to mozliwe. Prakykantów równierz czesto potrzebuja do pomocy, tylko wtedy masz marne pieniadze, a narobic tez sie troche trzeba.
Pozdrowienia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Elektryka
PostNapisane: Wt lis 20, 2012 2:36 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): So gru 12, 2009 10:49 pm
Posty: 7
Przepraszam, ale też dawno nie zaglądałem na to forum.
Zacznę od początku,
Mam dyplom inżyniera wydziału elektrycznego PW-czy mi się on na coś przyda w AU. Nie mam żadnego doświadczenia w elektryce, pracyję jako elektronik. Czytając posty o pracy w AU stwierdziłem iż łatwiej mi tam będzie znaleźć pracę jako elektryk w związku z tym postanowiłem się przekwalifikować i poszukać pracy jako elektryk w Anglii. Nie wiem jak to był w twoim przypadku ale w moim powiedziano mi, że bez angielskich kwalifikacji nie mam co szukać (wysłałem setki jak nie tysiące CV). W związku z tym poszedłem na kurs City & Guilds Leve 3 NVQ Diploma in Electrotechnical Installation (Buildings, Environment) 2357 + 17 edycja- koszt tego kursu to £6 000 i czas 2 lata-moje pytanie brzmi czy ty też robiłeś ten kurs w GB i czy w jakiś sposób wykożystałeś go w AU. Cciałbym zrobić trochę praktyki w GB jako elektryk, ale pracę jaką mi zaproponowano to apprentice za 3, 3,5 funta na godzinę-sorry ale musiałem odmówić. Pisałeś o praktyce z innych krajów, czy musiałeś to w jakiś sposób udokumentować, mieć referencje-rozwiń proszę ten temat.

pozdrawiam :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 21, 2012 2:44 pm 
GRAY KANGAROO - czesto TU zaglada

Dołączył(a): Cz lip 15, 2010 1:26 pm
Posty: 71
Lokalizacja: Glogow, London, Perth
Witam.
Lepiej pózno niz wcale.

Wlasciwie to nie ma za bardzo co rozwijac, jest tak jak wspomialem przedtem. Niewazne w jakim kraju zdobyles kwalifikacje i lata pracy, Australia pakuje wszystkich do jednego wora i kazdy idzie przez te same procedury. Generalnie im wiecej uprawnien tym lepiej, ale jak masz dyplom z polibudy to te C&G niewiele ci punktow doda. Za degree dostajesz troche wiecej niz za NVQ3, a jak przyjedziesz ani jedno ani drugie nie bedzie mialo wiekszego znaczenia. Widzisz, to wszystko to tylko potrzebne ci do wizy, nawet assessment od TRA, Vettassess czy ARC, chociaz od nich, nie liczy sie tu. Jak juz ci ja przyznaja wszystko to idzie do szuflady i zaczynasz od zera. Wiec jesli potrafisz spelnic warunki potrzebne do dostania skilled vizy to wiecej sie nie staraj, lepiej wykorzystaj ta energie tutaj. Jak bedziesz chcial to i elektronikiem mozesz byc, po przyjezdzie nikt nie sprawdza na co przyjechales, ty sam sobie ustalisz jaka droga pójsc.
W moim przypadku mialem ciaglosc pracy i nowe kursy i licencje co kilka lat. Najpierw szkoly, potem kilka uprawnien w polsce, potem kilka City & Guilds w anglii, ciagla praca, biznes, referencje, invoisy, rachunki, taxy. O to sie najbardziej pytali. Jak udowodnilem zawód i prace w zawodzie przez ostatnie, chyba piec, lat to dali wize. A tu od razu zaczelem robic kolejne licencje i tak pewnie bedzie przez cale zycie. Taki zawód i tutaj poziom biurokracji jest bardzo wysoki, bez papierków ani rusz. Ja tez nawysylalem sie, dziesiatki CV-lek i dzwonilem na wiele ogloszen, ale pierwsze odpowiedzi dostalem dopiero jak moglem pochwalic sie lokalna licencja.
Wiec w skrócie, jak masz zamiar wyjezdzac to odpusc sobie juz ta Anglie, pakuj sie i skup sie na Australii.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL